Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaczki z serem"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7840
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13595
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7840
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13595
Składniki
Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z drożdży, łyżki cukru i pozostałego mleka zrobić rozczyn. Masę jajeczną i rozczyn wlać do mąki, dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, łyżką masła. Dołożyć sparzone i odsączone rodzynki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim szpatułką masę serową, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry. Tak powstałe ślimaczki rozłożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w temperaturze 190°C przez około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Ślimaczki są też pyszne z nadzieniem budyniowym. Ich słodycz podkreśli lukier zrobiony z soku cytryny i pudru.
<strong>: ok. 65 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium