Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowiec z cynamonową nutą"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5738
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 5021
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5738
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 5021
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Wlej je do mąki. Dodaj cukier, żółtka i skórkę cytrynową.
Wyrób ciasto, dodając pod koniec przestudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, wytrzyj. Owoce rozetnij wzdłuż, wyjmij pestki. Połówki śliwek potnij na duże cząstki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy wyłożonej pergaminem.
W ciasto powtykaj cząstki śliwek. Wierzch placka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut.
<strong>Jedna porcja zawiera: 280 kcal.</strong>Źródło: Tina