Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowiec z cynamonową nutą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Wlej je do mąki. Dodaj cukier, żółtka i skórkę cytrynową.
Wyrób ciasto, dodając pod koniec przestudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, wytrzyj. Owoce rozetnij wzdłuż, wyjmij pestki. Połówki śliwek potnij na duże cząstki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy wyłożonej pergaminem.
W ciasto powtykaj cząstki śliwek. Wierzch placka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut.
<strong>Jedna porcja zawiera: 280 kcal.</strong>Źródło: Tina