Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sorbet porzeczkowy"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8727
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8727
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Składniki
Wodę wlej do garnka. Wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Porzeczki umyj, odcedź na durszlaku, oczyść z szypułek. Zmiksuj owoce i włóż do przygotowanego syropu. Gotuj jeszcze około 5 minut. Ostudź. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
Po godzinie mrożenia zamieszaj sorbet. Powtarzaj czynność co pół godziny, aż masa osiągnie właściwą konsystencję.
Łyżką do lodów nałóż porcje sorbetu na talerzyki. Udekoruj listkami mięty, melisy oraz całymi owocami.
Sorbet możesz przyrządzić z dowolnych owoców.
<strong>Przepis wysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.</strong>
Porcje 8, przygot. 30 min, cena 0,70 zł, kalorie 274 kcal.Źródło: Takie jest życie