Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z jabłkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 518
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 579
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 131
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 518
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 579
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 131
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełóż je na patelnię i upraż (możesz dodać masło) z cynamonem oraz cukrem na złoty kolor, aby nieco zmiękły i odparowały.
Uważaj, by się nie rozpadły. Jabłka przełóż do miski lub na talerz, wymieszaj z żurawinami. Skosztuj, czy masa jabłkowa nie jest zbyt kwaśna, ale na razie jej nie dosładzaj. Jeśli masa jest zbyt luźna, a jabłka wystarczająco miękkie, dodaj płatki owsiane, by ją nieco zagęścić.
Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek i przełóż na folię lub ściereczkę. Rozłóż masę jabłkową na cieście, posyp ją ewentualnie cukrem.
Zwiń roladę na ściereczce, podwijając brzeg pod spód. Przenieś struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem).
Struclę jabłkową piecz około 40 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z lodami.
65 minut Porcja: 195 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie