Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strudelki z masą śmietankową"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24955
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24955
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1 jajko, olej i ok. 1/4 szkl. wody. Szybko zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie kajzerkę porwij na kawałeczki.
Mleko podgrzej, zalej nim bułkę, odstaw do namoczenia. Pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Utrzyj 3 łyżki masła z czubatą łyżką cukru. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj do niej żółtka, zmiksuj.
Dołóż odciśniętą bułkę i śmietanę. Zmiksuj ponownie. Ubij 1 białko. Dodaj czubatą łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Pianę połącz z utartą masą. Brzoskwinie osącz, potnij na cząstki.
Ciasto cienko rozwałkuj potnij na 8 kwadratów. Na każdy nałóż porcję przygotowanej masy oraz po kilka cząstek brzoskwiń. Zwiń.
Strudelki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Resztę masła stop. Posmaruj nim wierzchy ciastek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225oC. Piecz 20 minut.
Pozostałe białko wymieszaj z sokiem cytrynowym. Ubij na sztywno z resztą cukru. Bezę przełóż do szprycy. Wyciśnij ozdobne fale na wierzch ciastek. Piecz je jeszcze 2–3 minuty w temperaturze 225oC.Źródło: Naj