Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Suflet z kaszy jaglanej z morelami"
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 595
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 975
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1963
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 595
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 975
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1963
Składniki
Kaszę jaglaną opłucz kilkakrotnie w gorącej wodzie, a na koniec w zimnej. Poczekaj, aż woda dobrze ścieknie. Następnie wsyp ją do garnka i zalej mlekiem. Dodaj cukier, połowę masła i gotuj, stale mieszając, na małym ogniu, aż zmięknie.
Pod koniec gotowania dodaj kaszę mannę, wymieszaj i jeszcze podgotuj, aby zgęstniała. Następnie wystudź. Oddziel żółtka od białek. Do wystudzonej masy z kasz dodaj 3 żółtka. Ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj do powstałej masy.
Morele umyj, przekrój i usuń pestki. Brytfannę wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę masy. Poukładaj na tym połowę moreli. Przykryj resztą masy i na wierzchu ułóż pozostałe kawałki owoców.
Piecz w temperaturze 170° C przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 550 kcal.
w połowie ciasta, na owoce, możesz wyłożyć np. dżem morelowy (lub pomarańczowy) albo cienką warstwą dżemu posmarować wierzch ciasta.Źródło: Na żywo