Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne makówki

Świąteczne makówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 11548

Tradycyjna śląska potrawa wigilijna, bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia

Składniki

  • bułki, 3 szt.
  • mak, 150 g
  • mleko, 1 szkl.
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • cukier, 3/4 szkl.
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczne makówki

Przygotowanie

  1. Mak zmielić i zagotować z mlekiem i cukrem.

  2. Bułki pokroić w plastry (dość grube). Orzechy i migdały również pokroić.

  3. Na przemian układać warstwy bułkę, polać makiem zagotowanym z mlekiem i posypać bakaliami. Ilość warstw jest uzależniona od wielkości miseczki. Górę przyozdobić bakaliami.

  4. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń