Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 17237

Przepis znaleziony na gazeta.pl, poddany lekkiej modyfikacji

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczne pierniczki

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, lekko podgrzany miód, zapach waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej wymieszać i szybko zagnieść, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze na pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 12-15 minut, w zależności od piekarnika, aż się zrumienią.

  2. Lukier: szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny. Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym mikserem na jednolitą, gładka masę. Smarować wystudzone pierniczki i od razu dekorować. Ja wykorzystałam jadalne perełki i maczek dekoracyjny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń