Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony na gazeta.pl, poddany lekkiej modyfikacji
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 639
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12342
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 639
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12342
Składniki
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, lekko podgrzany miód, zapach waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej wymieszać i szybko zagnieść, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze na pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 12-15 minut, w zależności od piekarnika, aż się zrumienią.
Lukier: szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny. Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym mikserem na jednolitą, gładka masę. Smarować wystudzone pierniczki i od razu dekorować. Ja wykorzystałam jadalne perełki i maczek dekoracyjny.