Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka galicyjska w lukrowej polewie"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10568
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336874
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4633
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424523
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10568
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336874
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4633
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424523
Składniki
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej. Dodaj masło, cukier, jajko oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut.
Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Cukier, jajko, śmietanę i mąkę ziemniaczaną utrzyj. Wymieszaj z rodzynkami oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. Domieszaj jabłka.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep spód oraz brzeg formy. Napełnij nadzieniem z jabłek. Rozwałkuj pozostałe ciasto. Placek potnij w wąskie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Piecz je ok. godziny w temperaturze 180 st. Gotową szarlotkę wystudź. Przed podaniem ciasto oblej lukrem.Źródło: Tina