Do góry

Desery Przepis na:

Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Szparagi z sosem holenderskim"

Składniki

  • Na sos: 18 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 1 listek laurowy
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • np. jabłkowego lub cytrynowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • sól; Ponadto: 2 pęczki białych szparagów
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szparagi z sosem holenderskim

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny ustawione pionowo przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).

  2. Masło roztop, przestudź. Do rondelka wlej ocet winny oraz wino. Dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę, szczyptę soli, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do 1 objętości. Następnie przecedź przez sitko do metalowej lub szklanej miski i lekko wystudź.

  3. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miskę z płynem (tak aby jej dno nie stykało się z wodą) i dodaj żółtka. Ubijaj energicznie trzepaczką na puch (5-8 min). Na koniec nie przerywając ubijania powoli wlewaj ciepłe masło. Ubijaj jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien być aksamitny, puszysty i delikatny.

  4. Szparagi rozłóż na talerzach i polej przygotowanym sosem. Podawaj z szynką, np. parmeńską, i młodymi ziemniakami z wody.

  5. Sos holenderski należy zużyć w ciągu 2 godzin od przyrządzenia.

  6. 40 minut.  Porcja: 430  kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń