Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szparagi z sosem holenderskim"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny ustawione pionowo przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).
Masło roztop, przestudź. Do rondelka wlej ocet winny oraz wino. Dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę, szczyptę soli, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do 1 objętości. Następnie przecedź przez sitko do metalowej lub szklanej miski i lekko wystudź.
W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miskę z płynem (tak aby jej dno nie stykało się z wodą) i dodaj żółtka. Ubijaj energicznie trzepaczką na puch (5-8 min). Na koniec nie przerywając ubijania powoli wlewaj ciepłe masło. Ubijaj jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien być aksamitny, puszysty i delikatny.
Szparagi rozłóż na talerzach i polej przygotowanym sosem. Podawaj z szynką, np. parmeńską, i młodymi ziemniakami z wody.
Sos holenderski należy zużyć w ciągu 2 godzin od przyrządzenia.
40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie