Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka peklowana"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1118
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1126
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13139
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1118
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1126
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13139
Składniki
Zagotuj wodę. Dodaj przyprawy, ostudź. Włóż mięso, przykryj i połóż ciężarek. Odstaw na tydzień w chłodne miejsce.
Mięso opłucz z zalewy, obwiąż, włóż do wrzątku, gotuj 3 godziny na maleńkim ogniu. Ostudź. Piecz 15 minut w piekarniku.
Czas: około 3,5 godziny
W takiej zalewie jak do szynki peklowanej, możesz również peklować łopatkę wieprzową, schab karkowy, żeberka, golonkę. Mięso dokładnie zalej zalewą, przyciśnij czymś ciężkim i odstaw w chłodne miejsce na tydzień lub dłużej. Możesz je czasem przewracać.Źródło: Dobry Tydzień