Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka peklowana"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2087
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2087
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Zagotuj wodę. Dodaj przyprawy, ostudź. Włóż mięso, przykryj i połóż ciężarek. Odstaw na tydzień w chłodne miejsce.
Mięso opłucz z zalewy, obwiąż, włóż do wrzątku, gotuj 3 godziny na maleńkim ogniu. Ostudź. Piecz 15 minut w piekarniku.
Czas: około 3,5 godziny
W takiej zalewie jak do szynki peklowanej, możesz również peklować łopatkę wieprzową, schab karkowy, żeberka, golonkę. Mięso dokładnie zalej zalewą, przyciśnij czymś ciężkim i odstaw w chłodne miejsce na tydzień lub dłużej. Możesz je czasem przewracać.Źródło: Dobry Tydzień