Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych

Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 12225

Pyszne kulki z płatków kukurydzianych, z masą krówkową. Wystarczą tylko 3 składniki i naprawdę niewiele pracy.

Składniki

  • 250 g krówek
  • 100 g masła
  • 120 g płatków kukurydzianych
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych

Przygotowanie

  1. Do większego garnka przekładamy krówki i masło. Składniki roztapiamy na małym ogniu, mieszając cały czas, najwygodniej drewnianą łyżką. Jak powstanie gładka masa, zdejmujemy ją z ognia i dokładamy płatki, łącząc całość.

  2. Masę przekładamy do miski. Mieszamy chwilę, żeby lekko ją przestudzić.

  3. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami, formujemy kule wielkości dużych orzechów włoskich. Pilnujemy, żeby masa nie wystygła, bo tylko z gorącej można formować kulki.

  4. Gotowe rozkładamy na talerzach i pozostawiamy do ostygnięcia, w chłodne miejsce. Po minimum 1 godzinie są gotowe do zjedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń