Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary niezawodny przepis a pączki wyjątkowo smaczne.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku dodając płaską łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru.
Gdy podrosną ,przełożyć je do mąki. Dodać żółtka wymieszane z cukrem ,letnim mlekiem i odrobiną soli.
Wyrobić ciasto dodając pod koniec przetopiony tłuszcz.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto gr.0,5 cm , nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych ,przykryć ciastem i szklanką wycinać pączki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Lukier : 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami ciepłej wody. - Pączki z budyniem: ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu,dodać łyżeczkę mąki pszennej i 1 żółtko. -Pączki z bitą śmietaną: 400 ml. schłodzonej śmietany 30 % ,1/2 szkl. cukru pudru. Życzę smacznego