Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary niezawodny przepis a pączki wyjątkowo smaczne.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 138
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 233
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 138
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 233
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku dodając płaską łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru.
Gdy podrosną ,przełożyć je do mąki. Dodać żółtka wymieszane z cukrem ,letnim mlekiem i odrobiną soli.
Wyrobić ciasto dodając pod koniec przetopiony tłuszcz.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto gr.0,5 cm , nałożyć po łyżeczce powideł śliwkowych ,przykryć ciastem i szklanką wycinać pączki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Lukier : 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami ciepłej wody. - Pączki z budyniem: ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu,dodać łyżeczkę mąki pszennej i 1 żółtko. -Pączki z bitą śmietaną: 400 ml. schłodzonej śmietany 30 % ,1/2 szkl. cukru pudru. Życzę smacznego