Do góry

Desery Przepis na:

Tarta ajerkoniakowa

Tarta ajerkoniakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 932

Mamy w tej tarcie pyszne i kruche ciasto czekoladowe. Łatwy i uniwersalny krem ajerkoniakowy, który możecie śmiało wykorzystać później w innych wypiekach, takich jak np.: tort. Całość dopełnia krem kokosowy. Tarta ajerkoniakowa to doskonałe ciasto na karnawał. Jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Ajerkoniak głównie wykorzystuję pod czas różnego rodzaju ważnych uroczystości. Wiem, że taka tarta czy inny wypiek z ajerkoniakiem spodoba się moim gościom i że będzie im smakować. Tarta ajerkoniakowa to ciasto smaczne i łatwe zarazem, które sprawdza się pod czas różnych spotkań.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta ajerkoniakowa

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.
    Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Krem kokosowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń