Do góry

Desery Przepis na:

Tarta makowo-serowa

Tarta makowo-serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tarta makowo-serowa"

Składniki

  • Na 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag zimnej margaryny lub masła
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru wanilinowego. Na 50 dag śliwek
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masy makowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki ok. 60 minut. 3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Wstaw do lodówki.

  2. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż twaróg, dodaj jajka oraz cukier, zmiksuj. Na koniec dodaj masę makową, wymieszaj.

  3. Na schłodzonym cieście rozłóż śliwki i przykryj je masą twarogowo-makową. Z pozostałego ciasta zrób kruszonkę i posyp nim wierzch tarty. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń