Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim smakiem z dzieciństwa jest nie wątpliwie baton miky way. Od kąt pamiętam jadłam go przy każdej możliwej okazji. Ręka w górę kto też lubi/uwielbia Miky Way'a ? Próba przeniesienia smaków na tartę jest dosyć trudna, ale nie nie możliwa. Moja tarta posiada pyszny krem czekoladowy na bazie budyniu, bita śmietanę oraz pyszny czekoladowy ganache.
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 831
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5692
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2397
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33899
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 831
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5692
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2397
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33899
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy całą noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciasto układamy w formie. Robimy małe dziurki widelcem. Układamy na cieście sreberko i dociążamy grochem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez następne 20-30 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: 500 ml zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy zółtka, budyń, mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Na spód zimnej tarty układamy krem czekoladowy. Na kremie układamy bitą śmietanę. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Ganache czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobno. Śmietanę podgrzewamy w garnku o grubym dnie. Zdejmujemy z ognia. Kawałki czekolady zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy tartę.