Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta orzechowa z sosem kiwi"
Żeberka w czarnej wędzonej herbacie. Przepis na to danie pochodzi z 248 odcin...
Odsłon: 2353
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 415
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 415
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło oraz cukier, posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko oraz 1-2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię, po czym włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem (ew. przykryj pergaminem i obciąż ziarenkami fasoli). Piecz przez około 15 minut w temperaturze 210°C.
Zrób masę: masło stop. W miseczce starannie wymieszaj orzechy z miodem, cukrem oraz jajkami. Dodaj stopione masło. Tak przygotowaną masę wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Następnie piecz przez około 45 minut.
Zrób sos: kiwi obierz, a następnie owoce potnij na cząstki. Przełóż do malaksera. Dosyp cukier waniliowy. Miksuj je kilka sekund na najwyższych obrotach, aż powstanie sos z kawałkami owoców. Sos podawaj jako dodatek do ciasta.
RADA
Tarta orzechowa z sosem kiwi dobrze będzie smakowała podana z bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Bułki drozdzowe z rabarbarem.
Desery
Najprostsze cake pops
Desery
Śmietanowiec z truskawkami
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 47630
Bułki drozdzowe z rabarbarem.
Nareszcie wyczekany przez cały rok rabarbar pojawia się w sklepach i na dział...
Odsłon: 223