Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z pieczonymi morelami i kremem migdałowym

Tarta z pieczonymi morelami i kremem migdałowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 259

Ta tarta to morelowy zawrót głowy. Zapieczone z miodem i cynamonem morele można pałaszować same, można zapiec pod kruszonką, ale można też zatopić dwie warstwy tych pyszności w aksamitnym kremie migdałowym. Efekt smakowy powalająco zniewalający.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 g
  • Masło zimne 200 g + 200 g do kremu ( miękkie )
  • Cukier 100 g + 150 g do kremu
  • Jajko 1 szt
  • Woda zimna 1 łyżka
  • Morele świeże ok 1 kg
  • Miód płynny 3 łyżki
  • Cukier trzcinowy ok 1 łyżka
  • Cynamon 3 szczypty
  • Migdały drobno zmielone ( mąka migdałowa ) 170 g
  • Śmietanka kremówka 120 g
  • Amaretto 1 łyżka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z pieczonymi morelami i kremem migdałowym

Przygotowanie

  1. Spód do tarty
    Mąkę, 200 g zimnego masła i 100 g cukru zmiksować lub posiekać. Dodać jajko i łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na min 1/2 h. Rozwałkować na 0,5 cm, wyłożyć posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty, ponakłuwać widelcem, piec ok 30 min w 190 C (15 min obciążając środek: papier+ np fasola i dalej bez obciążenia) Studzić w formie.

  2. Pieczone morele
    Morele przepołowić, usunąć pestkę i ułożyć w żaroodpornym naczyniu cienko posmarowanym masłem, przeciętą stroną do góry. Polać miodem, oprószyć cukrem trzcinowym i cynamonem, zapiekać ok 15 min w 200 C. Zlać sok ze środka i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Sok po wystudzeniu zgęstnieje i będzie pysznym dodatkiem do deseru.

  3. Krem migdałowy
    Migdały wsypać do rondla dodać 150 g cukru i śmietankę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru 3-5 min. Zdjąć z ognia, dodać 200 g miękkiego masła i amaretto i dokładnie wymieszać

  4. Na spód wystudzonej formy wyłożyć morele, na to ciepły krem migdałowy i zostawić do wystudzenia. Udekorować pozostałymi morelami i schłodzić w lodówce najlepiej kilka h do całkowitego zgęstnienia kremu. Jeżeli zostaną nam jakieś morele można je zmiksować razem z sokiem zlanym po pieczeniu moreli. Powstałym musem można polać porcję tarty przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń