Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski placek Tarty jest mnustwo moga byc pikantne: z miesem , warzywami , owocami morza albo na slodko
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15007
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44919
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 746
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15007
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44919
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 746
Składniki
Do przesianej maki dodajemy schlodzone maslo , szczypte soli i siekamy nozem , az z masla i maki utworza sie male grudki. Dodajemy roztrzepane jajko z woda i szybko wyrabiamy , az utworzy sie nierowna kula. Wykladamy na stolnice opruszona maka i krodko( pol minuty) wyrabiamy na jednolita mase. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodowki na pol godziny . Po wyjeciu z lodowki rozwalkujemy ciasto na odpowiednia wielkosc i przenoszac na walku , wkladamy nim natluszczona forme, nakluwamy i przykrywamy papierem do pieczenia. Wysypujemy fasola , aby zbytnio nie uroslo.Pieczemy w 180 stopniach ok.10 minut.Zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 5 minut . Dla leniuszkow lub tych ktorzy chca zrobic Tarte szybko mozemy wykorzystac ciasto francuskie ze sklepu , ale najlepsza jest tradycyjna tarta z domowego ciasta NADZIENIE :W rondlu rozpuszczamy maslo, dodajemy make i stale mieszajac , podgrzewamy 3 minutki .Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy , aby masa byla gladka.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu 6-7 minut do zgestnienia.Dodajemy szynke pokrojona w cienkie paski , galke muszkatalowa i doprawiamy sola i pieprzem.Pozostawiamy na pol godziny do ostygniecia.Mase wykladamy na upieczone ciasto , posypujemy zoltym serem i pieczemy ok. 20 minutek