Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 27
Dodano: 18.06.2008
Odsłon: 2368
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do przesianej maki dodajemy schlodzone maslo , szczypte soli i siekamy nozem , az z masla i maki utworza sie male grudki. Dodajemy roztrzepane jajko z woda i szybko wyrabiamy , az utworzy sie nierowna kula. Wykladamy na stolnice opruszona maka i krodko( pol minuty) wyrabiamy na jednolita mase. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodowki na pol godziny . Po wyjeciu z lodowki rozwalkujemy ciasto na odpowiednia wielkosc i przenoszac na walku , wkladamy nim natluszczona forme, nakluwamy i przykrywamy papierem do pieczenia. Wysypujemy fasola , aby zbytnio nie uroslo.Pieczemy w 180 stopniach ok.10 minut.Zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 5 minut . Dla leniuszkow lub tych ktorzy chca zrobic Tarte szybko mozemy wykorzystac ciasto francuskie ze sklepu , ale najlepsza jest tradycyjna tarta z domowego ciasta NADZIENIE :W rondlu rozpuszczamy maslo, dodajemy make i stale mieszajac , podgrzewamy 3 minutki .Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy , aby masa byla gladka.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu 6-7 minut do zgestnienia.Dodajemy szynke pokrojona w cienkie paski , galke muszkatalowa i doprawiamy sola i pieprzem.Pozostawiamy na pol godziny do ostygniecia.Mase wykladamy na upieczone ciasto , posypujemy zoltym serem i pieczemy ok. 20 minutek
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

moniaparyz 18 czerwca 2008Zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam Wszystkich mam cicha nadzieje , ze ktos z was sprobuje i bedzie zadowolony SMACZNEGO!!!!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz