Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki cytrynowe pod bezą

Tartaletki cytrynowe pod bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tartaletki cytrynowe pod bezą"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 7 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • masło do foremek
  • ew. 1/2 łyżeczki skórki otartej z cy tryny. Krem: 90 ml soku z cytryny
  • 13 dag cukru pudru
  • 16 dag masła
  • 2 średnie jajka
  • ew. 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Beza szwajcarska: 10 dag białek (czyli 3 białka)
  • 15 dag drobnego cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tartaletki cytrynowe pod bezą

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiej z solą. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Wbij jajka, chwilę miksuj. Na koniec wsyp mąkę i ewent. skórkę cytrynową. Miksuj tylko do połączenia składników. Całość owiń w folię, schłodź 60 min. Obręcze posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, wylep nim obręcze. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, piecz w 180°C ok. 20 min. Wyjmij i wystudź.

  2. Krem: masło pokrój w kostkę. Sok, cukier puder i jajka, mieszając, podgrzewaj na parze do temp. 80°C. Uważaj, żeby dno miski z produktami nie dotykało wody, bo jajka się zetną. Zdejmij z palnika, wystudź do temp. 55°C. Włóż masło, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ewent. dodaj skórkę cytrynową. Krem wyłóż na spody z kruchego ciasta.

  3. Beza szwajcarska: białka z cukrem, mieszając, podgrzej w kąpieli wodnej do 60°C. Ubijaj mikserem nastawionym na średnie obroty, aż piana wystygnie. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciśnij ozdobne elementy na kremie.

  4. Palnikiem kuchennym opal bezę na kolor jasnobeżowy. (Jeśli nie masz palnika, nie martw się. Beza i tak jest pyszna). Tartaletki schłodź ok. 60 min.

  5. Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń