Do góry

Desery Przepis na:

Tęcza jabłkowo-budyniowa

Tęcza jabłkowo-budyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Tęcza jabłkowo-budyniowa"

Składniki

  • Biszkopt: 3 jajka
  • 12 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa. Masa budyniowa: pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ziemniaczanej
  • kostka margaryny. Polewa: pół kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tęcza jabłkowo-budyniowa

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Jedną wymie szaj z kisielem truskawkowym, drugą z kakao. Piecz oddzielnie ok. 20 minut w temp. 180°C.

  2. Masa jabłkowa: jabłka obierz, pokrój w kostkę. Posyp cukrem, zagotuj. Podziel na pół. Jedną część wymieszaj z galaretkę truskawkową, drugą z agrestową.

  3. Masa budyniowa: pół szklanki mleka wymieszaj z mąkami i cukrem waniliowym. Ugotuj budyń na reszcie mleka z cukrem. Margarynę utrzyj, dodając po łyżce budyniu.

  4. Jasny biszkopt posmaruj masą budyniową. Ułóż zieloną galaretkę. Ułóż brązowy biszkopt, pos maruj masą. Ułóż czerwoną galaretkę. Posmaruj masą, ułóż trzeci biszkopt.

  5. Polewa: margarynę stop, ostudź. Utrzyj ze składnikami. Polej ciasto.

  6. Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,60 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń