Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik arbuzowy"
Granita to orzeźwiający deser, nieoceniony podczas gorącego lata. Podobnie ja...
Odsłon: 2884
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 594
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 705
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 377
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 594
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 705
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 377
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy na płat i wykrawamy z niego dwa koła wielkości dna tortownicy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C do lekkiego przyrumienienia.
Jeden upieczony płat kładziemy na dnie tortownicy, przekrawamy arbuz, wykrawamy miąższ, usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki.
Żelatynę do ciast mieszamy dokładnie z cukrem w winie, dodajemy sok z jednej cytryny i 250 ml wody. Wszystko razem gotujemy na słabym ogniu 2 minuty.
Kostki arbuza układamy na upieczonym płacie w tortownicy (część odkładamy do dekoracji). Lekko schładzamy przygotowaną żelatynę i wylewamy ją na arbuz. Wstawiamy do lodówki na ponad 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Drugi płat ciasta francuskiego przekrawamy na części. Wyjmujemy stężały już tort z tortownicy, a następnie dekorujemy go bitą śmietaną, kawałkami ciasta francuskiego oraz kawałkami arbuza i melisą.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 2 zł
Wartość odżywcza 1 porcji 229 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 40 gŹródło: Rewia
Przepisy Desery
Desery
Babka Oreo
Desery
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Desery
Babka cytrynowo-pomarańczowa
Desery
BABKA MARMURKOWA z masłem - pyszna i łatwa w przygotowaniu
Babka Oreo
Ciastka Oreo są pyszne. Jeśli zgadzasz się z tą tezą, z pewnością smakować ci...
Odsłon: 1839
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Bardzo smaczna szarlotka na krucho-drozdzowym, wyjątkowo delikatnym i mięciu...
Odsłon: 616