Do góry

Desery Przepis na:

Torcik cytrynowy z bezą

Torcik cytrynowy z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14903

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Torcik cytrynowy z bezą"

Składniki

  • 4 jajka
  • pół kostki miękkiego masła
  • 45 dag cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 15 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople cytrynowego aromatu do ciast
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 śmietany kremówki
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij i oddziel żółtka. Masło utrzyj z pół szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsyp do masy maślanej. Wszystko zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie jednej rozsmaruj połowę przygotowanego ciasta. Białka ubij, wsypując szklankę cukru. Pianę rozdziel. Jedną część włóż do lodówki, drugą wymieszaj z aromatem cytrynowym i orzechami. Orzechową bezę rozsmaruj na cieście w formie i piecz 30 minut w temperaturze 175° C.

  2. Sok cytrynowy wymieszaj z połową szklanki wody. Wsyp pół szklanki cukru i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie zimnej wody. Wlej do gotującego się płynu i mieszając, gotuj do zgęstnienia.

  3. Pozostałe ciasto rozsmaruj na spodzie drugiej tortownicy. Przykryj resztą bezy. Posyp płatkami migdałowymi i piecz tak samo. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i połącz z cytrynowym budyniem. Krem wyłóż na spód z orzechową bezą. Przykryj płatem z bezą migdałową. Torcik posyp cukrem pudrem.

  4. Czas przygotowania: ok. 100 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 480 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń