Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik cytrynowy z bezą"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Składniki
Jajka rozbij i oddziel żółtka. Masło utrzyj z pół szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsyp do masy maślanej. Wszystko zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie jednej rozsmaruj połowę przygotowanego ciasta. Białka ubij, wsypując szklankę cukru. Pianę rozdziel. Jedną część włóż do lodówki, drugą wymieszaj z aromatem cytrynowym i orzechami. Orzechową bezę rozsmaruj na cieście w formie i piecz 30 minut w temperaturze 175° C.
Sok cytrynowy wymieszaj z połową szklanki wody. Wsyp pół szklanki cukru i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie zimnej wody. Wlej do gotującego się płynu i mieszając, gotuj do zgęstnienia.
Pozostałe ciasto rozsmaruj na spodzie drugiej tortownicy. Przykryj resztą bezy. Posyp płatkami migdałowymi i piecz tak samo. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i połącz z cytrynowym budyniem. Krem wyłóż na spód z orzechową bezą. Przykryj płatem z bezą migdałową. Torcik posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok. 100 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 480 kcalŹródło: Na żywo