Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne czekoladowe ciasto z kremem kawowym to wspaniały dodatek do kawy.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 183
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 183
Składniki
Masło stopić w kąpieli wodnej. Czekoladę zetrzeć na tarce i również stopić w kąpieli wodnej.
Piekarnik nagrzać do 200 stopi. Okrągłą formę o średnicy 28 cm nasmarować tłuszczem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać orzechy laskowe, a następnie masło i czekoladę . Białko ubić na sztywno i dodać do masy wraz z przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość luźno wymieszać ubijaczką do piany. Przygotowanym w ten sposób ciastem napełnić formę.
Tort piec 40 min w gorącym piekarniku. Po wyjęciu z pieca pozostawić jeszcze w formie, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Ser mascarpone wymieszać z kawą espresso, śmietanką i cukrem pudrem. Masę serową rozsmarować na torcie i wstawić do lodówki na około godzinę. Posypać kakao w proszku i przed podaniem pokroić na 12 kawałków. Do tortu przeznaczonego dla dzieci zamiast kawy należy dodać pitną czekoladę