Do góry

Desery Przepis na:

Torcik piankowy

Torcik piankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Torcik piankowy"

Składniki

  • po 5 dag masła i gorzkiej czekolady
  • 20 dag suchych wafli
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 4–5 łyżeczek żelatyny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • po 5 łyżek mocnego naparu kawy oraz gęstego syropu malinowego
  • ciemna i biała polewa czekoladowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik piankowy

Przygotowanie

  1. Masło i czekoladę stop razem, wystudź. Wafle drobno pokrusz i wymieszaj z masłem oraz czekoladą. Przygotuj 8 okrągłych foremek (najlepiej z odpinanym brzegiem). Spody foremek wylep przygotowaną masą. Schładzaj 30 minut.

  2. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem. Delikatnie wymieszaj z twarogiem oraz sokiem z cytryny.

  3. Masę rozdziel. Do jednej połowy dodaj syrop malinowy i połowę żelatyny. Przelej do przygotowanych foremek. Schładzaj 20 minut. Resztę masy serowej wymieszaj z kawą i pozostałą żelatyną.

  4. Wylej na tężejącą masę malinową. Schładzaj 3 godziny. Gotowe torciki polej dekoracyjnie stopioną ciemną i białą polewą, ew. ozdób wg uznania.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń