Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik pomarańczowy"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11928
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4320
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 877
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4083
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11928
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4320
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 877
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4083
Składniki
W wysokim naczyniu ubij (lub zmiksuj) całe jajka z cukrem. Następnie przesiej mąkę i ostrożnie dodaj ją (wymieszaną ze szczyptą soli) do masy. Całość jeszcze raz zmiksuj.
Ciasto wlej do wysmarowanej, wysypanej mąką tortownicy. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180o C, przez około 20 minut. Obierz dwie pomarańcze i pokrój je na kawałki. Na grubych oczkach zetrzyj czekoladę. Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym, sokiem pomarańczowym i drobno startą skórką pomarańczową na gładki krem. Gotowe, upieczone i schłodzone ciasto przetnij na trzy poziome placki. Dolny płat posmaruj częścią kremu i poukładaj kawałki pomarańczy. Przykryj drugim płatem ciasta i znów wyłóż owoce. Powtórz wszystko jeszcze raz. Na koniec na wierzchu ciasta rozsmaruj resztę kremu.
Tort posyp tartą czekoladą. Dwie pozostałe pomarańcze porządnie umyj, pokrój w plastry i podziel na cząstki. Owocami i listkami mięty udekoruj tort.
Czas przygotowania: ok. 90 min
Cena porcji: ok. 3,50 zł Kalorie: porcja 287 kcalŹródło: Na żywo