Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z bitą śmietaną i nektarynkami"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 466
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 887
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 196
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 466
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 887
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 196
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka ubij, dosypując 1/3 z całego cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodaj żółtka. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem i rozsmaruj ciasto. Piecz w temperaturze 200o C. ok. 20 minut.
Wyjmij i zdejmij obręcz tortownicy. Maliny odmroź, mniej niż połowę zmiksuj z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami cukru na mus. Nektarynki sparz, obierz ze skórki i pokrój. Jogurt wymieszaj z twarogiem. Dodaj połowę kremówki, resztę cukru i drugi cukier waniliowy. Biszkopt rozetnij poziomo na 2 placki. Jeden z nich umieść na spodzie tortownicy. Żelatynę namocz i odstaw, aby spęczniała. 1/5 żelatyny odłóż, resztę rozpuść. Rozpuszczoną połącz z masą serową i podziel na 2 części. Do jednej dodaj resztę malin (kilka odłóż) i rozsmaruj ją na spodzie tortu. Przykryj drugim plackiem i wyłóż masę serową. Pozostałą żelatynę rozpuść i połącz z musem z malin. Wylej na masę serową. Ułóż owoce i wstaw tort do lodówki. Śmietankę, która została, ubij z cukrem waniliowym i udekoruj tort.
Czas przygotowania: ok. 75 min. Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 370 kcal.Źródło: Na żywo