Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z malinami"
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 5
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4195
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 34319
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 5
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4195
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 34319
Składniki
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki, wymieszane ewentualnie z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i zrzuć na płaską powierzchnię z wysokości 50-60 cm (najlepiej na podłogę), aby biszkopt równo opadł. Przestudź.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na wolnych obrotach, aż zacznie gęstnieć, pod koniec ubijania dodaj do niej gotową masę śmietankową i chwilę miksuj. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą z malin, przykryj drugim, posmaruj kremem, przykryj trzecim blatem, posmaruj kremem. Tort posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj grubą warstwą malin. Zalej ją powoli (po łyżce) galaretką malinową. Boki posyp płatkami migdałowymi. Podaj po schłodzeniu.
Chcesz, by biszkopt miał bardziej wyrazisty kolor (był ciemniejszy)? Wraz z mąką dodaj 3 łyżki kakao.Źródło: Świat kobiety