Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z malinami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2221
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1314
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 487
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3484
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1109
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2221
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1314
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 487
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3484
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1109
Składniki
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki, wymieszane ewentualnie z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i zrzuć na płaską powierzchnię z wysokości 50-60 cm (najlepiej na podłogę), aby biszkopt równo opadł. Przestudź.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na wolnych obrotach, aż zacznie gęstnieć, pod koniec ubijania dodaj do niej gotową masę śmietankową i chwilę miksuj. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą z malin, przykryj drugim, posmaruj kremem, przykryj trzecim blatem, posmaruj kremem. Tort posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj grubą warstwą malin. Zalej ją powoli (po łyżce) galaretką malinową. Boki posyp płatkami migdałowymi. Podaj po schłodzeniu.
Chcesz, by biszkopt miał bardziej wyrazisty kolor (był ciemniejszy)? Wraz z mąką dodaj 3 łyżki kakao.Źródło: Świat kobiety