Do góry

Desery Przepis na:

Tort Basi

Tort Basi

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 13039

Tort dla Kobiety.No i co,że... letniej?

Składniki

  • jajka, 6 szt.(biszkopt)t+1szt(krem)
  • cukier, 0,5 szkl.+0,5 szkl.(krem)+2 łyżki(śmietana)
  • mąka, 1 szkl.
  • Śmietana 30%, 0,75 litra
  • żelatyna, 1 łyżka
  • margaryna palma, 1 op.250 gr.
  • Masa cukrowa dekoracyjna, 0,5 kg
  • Kwiatki cukrowe dekoracyjne, 3-5 szt.
  • Wino półsłodkie, 1 szkl.
  • Spirytus, 2 łyżki
  • aromat śmietankowy, 3-4 krople
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Basi

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę,mieszamy z mąką,pieczemy w temp.175*C przez 45 minut,studzimy,kroimy biszkopt na 3 placki.Żelatynę namaczamy w 12 szkl.zimnej,przegotowanej wodzie,rozpuszczamy w kąpieli wodnej,studzimy.Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno,dodajemy żelatynę,przekładamy placki wcześniej nasączając każdy winem,chłodzimy.Margarynę ubijamy na puszysto,jajko z cukrem osobno też na puszystą masę,łączymy z aromatem i spirytusem ,mieszamy wszystko razem,obsmarowujemy kremem tort,schładzamy.

  2. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienko,obkładamy torta,2 trójkątne kawałki formujemy imitując materiał,układamy kwiatki i tradycyjnie czekamy na pochwały...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń