Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami"

Składniki

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (plus dodatkowo odrobina do podsypania)
  • 2 szklanki gęstej śmietanki (36 proc.)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 500 g truskawek
  • 100 g malin
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Na papierze do pieczenia narysuj 6 kół o śr. 20 cm. Wyłóż papier na blachę do pieczenia. Natłuść powierzchnię narysowanych kół i oprósz mąką.

  2. Ubij (na 2 bezowe krążki) 2 białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Dodaj łyżeczkę mąki. Podziel masę białkową na pół i wyłóż na papier, wypełniając 2 koła. Piecz ok. godziny, po czym pozostaw bezy na pół godziny w piekarniku (uchyl drzwiczki), aby ostygły. Tak samo upiecz pozostałe 4 krążki.

  3. Dodaj esencję waniliową do śmietany. Ubij na gęsty krem. Zdejmij bezy z papieru. Układaj je jedna na drugiej, przekładając śmietaną i plasterkami truskawek. Tort podawaj udekorowany malinami i obsypany odrobiną cukru pudru.

  4. Czas przygotowania: 60 minut (plus ok. 5 godzin na pieczenie i studzenie) • 8 porcji • 360 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń