Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort cynamonowo-karmelowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
30 dag mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj kostkę masła z 25 dag cukru. Wbij 4 jaja. Mieszając, dodaj kwaśną śmietanę i 2 łyżki mleka. Piecz 75 minut w temperaturze 175 °C. Po ostygnięciu wyjmij z tortownicy.
Roztop 5 łyżek masła i wymieszaj z 75 ml mleka. Wsyp 15 dag mąki i sól do dużej miski, wbij jajko i dodaj masło z mlekiem, 5 dag cukru i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem rozwałkuj je i posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Połącz 5 dag cukru z cynamonem i posyp placek. Zwiń go wzdłuż i pokrój w poprzek na 24 części. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie i zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut.
Ciasto wyjęte z tortownicy przetnij tak, by powstały 3 płaty. Pokrusz ciastka bezowe. Ubij śmietanę kremówkę z 3 łyżkami cukru oraz śmietan-fixem i zmiksuj z bezami.
1/3 kremu wyłóż na spód, posyp 1/3 bezy i polej karmelem. Powtórz tę czynność dwa razy. Schładzaj tort przez 2 godziny. Przed podaniem połóż na jego wierzch część drożdżową.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 550 kcalŹródło: Na żywo