Do góry

Desery Przepis na:

Tort jogurtowy z brzoskwiniami

Tort jogurtowy z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Tort jogurtowy z brzoskwiniami"

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 puszki brzoskwiń
  • po 2 szkl. jogurtu i śmietany kremówki
  • 1 galaretka morelowa
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 op. (20 dag) podłużnych biszkoptów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując 1/2 szkl. cukru i 1 cukier waniliowy. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj biszkopt. Piecz 20 min w temp. 175°C. Wyjmij, wystudź.

  2. Z ciastek odetnij jeden brzeg. Brzoskwinie z jednej puszki osącz. Połowę pokrój na duże kawałki. Rozłóż na biszkoptowym spodzie. Wokół brzegu formy ustaw biszkopty. Pozostałe brzoskwinie potnij na kawałeczki. Żelatynę namocz, rozpuść. Śmietanę ubij z resztą cukru i cukru waniliowego. Połącz z jogurtem i żelatyną. Wymieszaj z kawałkami brzoskwiń. 2/3 masy wyłóż na biszkopt. Przykryj odciętymi kawałkami ciastek. Rozsmaruj resztę masy. Schłodź.

  3. Brzoskwinie z drugiej puszki zmiksuj, zagotuj. W musie rozpuść galaretkę. Wystudź, rozsmaruj na cieście. Schłodź. Ozdób wg uznania.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń