Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort kokosowy z jagodami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 137
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 398
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 137
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 398
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Składniki
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij z cukrem (100 g) na pianę. Stale ubijając, dodaj żółtka i cukier wanilinowy. Ubij na pianę. Potem lekko wmieszaj przesianą mąkę, kokos i skórkę z cytryny.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Napełnij ją ciastem i piecz przez ok. 45 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C. Gdy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w tortownicy, a potem wyjmij. Następnie rozkrój poziomo na trzy części. Na dno tortownicy połóż jeden płat.
Wlej do rondelka 100 ml wody, wsyp cukier (80 g) i jagody. Zagotuj i dodaj proszek budyniowy wymieszany w reszcie wody. Gotuj dwie minuty. Gorący krem rozsmaruj na dolnej części ciasta w formie. Przyłóż środkową część ciasta i wstaw tort do lodówki, aby stężał. Śmietanę ubij z cukrem na pianę. Połowę wyłóż na ciasto w formie. Nałóż ostatnią część, wyłóż pozostałą część ubitej śmietany i rozłóż jagody.
Zrób galaretkę. Gdy nieco stężeje, wylej ją na jagody na torcie i wstaw do lodówki. Potem zdejmij obręcz formy, boki obłóż bitą śmietaną i wiórkami. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 200 kcal.Źródło: Na żywo