Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort królewski z marcepanem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj żółtka i znów ubijaj. Wsyp mąkę z kakao i startą czekoladę. Ciasto rozsmaruj w okrągłej formie wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy wystygnie, wyjmij. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Ciągle mieszając, schłódź go. Ubijaj przez chwilę, a potem dodaj masło w kawałeczkach oraz orzeszki. Zmiksuj wszystko na krem. Nektarynki przekrój i wyjmij pestki. Włóż owoce do rondelka, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Upieczone ciasto rozkrój poziomo. Jeden placek posmaruj częścią kremu, rozłóż na tym część nektarynek i znów posmaruj kremem. Przyłóż drugi płat ciasta. Cały tort posmaruj kremem i wstaw do lodówki. Masę marcepanową rozwałkuj na długi pas, wyższy niż tort. Za pomocą linijki wyrównaj dolną krawędź, a górną udekoruj okrągłą wykrawarką. Zwiń pas w roladę i rozwiń, owijając wokół tortu. Krawędzie masy dociśnij do siebie. Rozłóż resztę nektarynek i wyłóż tężejącą galaretkę.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 469 kcal.Źródło: Na żywo