Do góry

Desery Przepis na:

Tort migdałowy

Tort migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Tort migdałowy"

Składniki

  • 250 g + trochę miękkiego masła
  • 450 g + trochę mąki pszennej tortowej
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 275 ml +75 ml mleka
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • np. amaretto
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • tortownica o średnicy 26 cm. Krem i dekoracje: 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • np. amaretto 75 g + trochę cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g konfitury porzeczkowej
  • 500 g masy marcepanowej
  • 20 g + trochę cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort migdałowy

Przygotowanie

  1. Ciasto: piekarnik rozgrzej do 175°C. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Utrzyj 250 g masła z cukrem i szczyptą soli. Kolejno wbijaj jajka i porcjami wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej 275 ml mleka oraz likier migdałowy. Kakao wymieszaj z 75 ml mleka.

  2. Ciasto podziel na pół. Do jednej połowy dodaj mleko z kakao. Na spód tortownicy nalewaj łyżką do sosu na przemian małe porcje jasnego i ciemnego ciasta. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowe ciasto wyjmij, odstaw, żeby wystygło.

  3. Krem: żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Twaróg utrzyj z likierem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z 4 łyżkami masy serowej, ostrożnie połącz z resztą kremu.

  4. Ciasto wyjmij z formy, zetnij od spodu krążek ciasta dwu-, trzycentymetrowej grubości. Cienki blat tortu posmaruj 3 łyżkami konfitury i ułóż na spodzie tortownicy. Rozsmaruj na nim krem migdałowy i przykryj pozostałym cias- tem. Lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

  5. Dekoracje: ciasto wyjmij z tortownicy. Posmaruj pozostałą konfiturą. Marcepan zagnieć z 20 g cukru pudru i odrobiną barwnika. Około 2/3 masy marcepanowej przełóż na stolnicę oprószoną cukrem pudrem i rozwałkuj na placek o średnicy około 45 cm i grubości 2 mm.

  6. Przykryj nim ciasto (lekko dociskając) i odetnij wystające brzegi. Skrawki zagnieć z pozostałym marcepanem i uformuj wałek. Pokrój go w plasterki. Z każdego zrób cienki wałeczek. Następnie rozwałkuj je na paski o wymiarach 4 x 50 cm. Zwiń je, kształtując róże (jak na zdjęciu poniżej). Spody różyczek posmaruj wodą i przyklej do tortu. Lekko oprósz go cukrem pudrem.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń