Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort orzechowy z masą budyniową"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38402
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 393
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9242
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38402
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 393
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9242
Składniki
Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, po łącz z żółtkami. Do mąki domieszaj orze chy, proszek i skórkę. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 40 minut w temp. 175 st. Wystudź, rozetnij na 5–6 cienkich blatów.
Krem: z mleka, proszku budyniowego oraz cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go i utrzyj z masłem oraz kawą. Blaty przełóż kremem. Schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią boki ciasta. Obsyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Wierzch oblej lukrem.
Polewę stop, przełóż do szprycy z małym otworkiem. Wyciśnij na lukier paseczki, formując kółka. Co kilka centymetrów przeciągnij po nich wykałaczką, zaczynając od brzegu i kierując się do środka, tak by powstał dekoracyjny wzór.Źródło: Tina