Do góry

Desery Przepis na:

Tort piernikowy z masą krówkową

Tort piernikowy z masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Tort piernikowy z masą krówkową"

Składniki

  • Blaty: 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 op. przyprawy korzennej do piernika; Przełożenie: 1 puszka masy krówkowej
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich; masa waniliowa: 25 dag mielonego twarogu
  • 20 dag kremówki
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort piernikowy z masą krówkową

Przygotowanie

  1. Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier i cukier waniliowy, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty.

  2. Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę połamaną na kawałeczki. Mieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa wystygnie i zacznie znów gęstnieć, domieszaj do niej orzechy.

  3. Blaty przełóż masą krówkową z czekoladą oraz orzechami. Wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz ją z żelatyną i ostrożnie domieszaj do sera. Tort wyjmij z lodówki. Posmaruj tężejącą masą waniliową. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem udekoruj, np. pierniczkami oraz żurawiną.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń