Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort piernikowy ze śliwkami i żurawiną"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1588
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2047
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1588
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2047
Składniki
Pokrojone śliwki zalej 5 łyżkami porto. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, przyprawę do piernika i dwie łyżki porto. Wlej ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tarką tortownicy i piecz przez 30 minut w 175 °C.
Ciasto przekrój na 3 płaty. Na pierwszy nanieś żurawinę. Przykryj go drugim i wyłóż śliwkami. Połowę śmietany ubij z łyżką cukru, cukrem wanilinowym i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wyłóż ją na śliwki. Przykryj trzecim płatem. Chłódź przez 2 godziny.
Czekoladę zeskrob nożem na grube wiórki. Ubij resztę śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij małe kopczyki. Na każdym połóż żurawinę. Posyp całość wiórkami, a na środku połóż plaster pomarańczy. Chłódź tort przez godzinę. Czas przygotowania: ok. 1 i 1/2 godziny (bez czekania) Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 430 kcalŹródło: Na żywo