Do góry

Desery Przepis na:

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Tort pomarańczowy"

Składniki

  • 6 jajek
  • 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru. Krem i dekoracja: 400 ml śmietany 30-proc
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dżem morelowy
  • 5 pomarańczy
  • galaretka
  • 10 dag migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Białka ubij ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawaj po jednej łyżce cukru, a potem po jednym żółtku (nie powinno to trwać dłużej niż 6 minut). Dodaj mąkę, wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem, wlej masę, piecz przez 50 minut w temperaturze 160° C.

  2. Śmietanę ubij, dodaj cukier i żelatynę. Biszkopt przekrój na trzy części. Pierwszą część posmaruj dżemem, przykryj drugą, którą posmaruj śmietaną, podobnie zrób z trzecią częścią.

  3. Udekoruj cząstkami pomarańczy, zalej tężejącą galaretką, posyp płatkami migdałów. Wstaw na godzinę do lodówki.

  4. Czas: około 2 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń