Do góry

Desery Przepis na:

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Tort pomarańczowy"

Składniki

  • Na biszkopt: 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 i 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • sól. Na krem: 800 ml soku pomarańczowo-marchewkowego typu Kubuś
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Aby biszkopt się udał, wszystkie ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz skórkę pomarańczową, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche na przemian z sokiem pomarańczowym.

  3. Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa krążki ciasta.

  4. Budynie wymieszaj z sokiem pomarańczowym. W rondelku zagotuj sok pomarańczowo-marchewkowy. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź.

  5. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.

  6. 80 minut. Porcja: 240 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń