Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort pomarańczowy"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1851
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1600
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1554
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2108
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1851
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1600
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1554
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2108
Składniki
Aby biszkopt się udał, wszystkie ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz skórkę pomarańczową, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche na przemian z sokiem pomarańczowym.
Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa krążki ciasta.
Budynie wymieszaj z sokiem pomarańczowym. W rondelku zagotuj sok pomarańczowo-marchewkowy. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.
80 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie