Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22615
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14935
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4720
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44727
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 643
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22615
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14935
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4720
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44727
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 643
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy. Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym. Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny. Tort najlepiej smakuje następnego dnia.