Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 82
Dodano: 20.09.2011
Odsłon: 14985
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
tortownice 20 cm i 26 cm dobrze wysmarowac tluszczem i posypac bulka.
bialka ubic z cukrami na sztywna piane,dalej ubijajac dodawac zoltka,suche skladniki wmieszc w osobnej misce i dodac do puszystej masy wsypujac przez sitko.polaczyc drewniana lyzka.do gornego tortu,nie daje kakao ale dodatkowo jedna lyzke maki.
wlac od razu do formy i piec ok 40 min w 160;C. po upieczeniu ostudzic i wylozyc na deske do gory nogami.
przekroic tort na 2 lub 3 krazki,posmarowac dzemem i bita smietana.zostawic troche smietany na gore i brzegi,zeby na tym przylepic mase.mozna zrobic zwykla mase cukrowo-maslana i tym przelozyc,wg uznania.
posypac blat cukrem pudrem i rozwalkowac mase cukrowa na duzy placek,,tak zeby calkiem przykryl boki,odciac resztki i ladnie powtykac drewniana lyzka pod spod.
torty robie tak:spodni jest kakaowy ,ale ten mniejszy nie daje kakao,tylko dziele ciasto na 3 i koloruje,podem wlewam na srodek mniejszej tortownicy.tort ma bardzo ladny efekt po przekrojeniu.gora udekorowana resztkami masy cukrowej pokolorowanej barwnikami.zabawki kupne;-) zeby gorny tort sie lepiej trzymal,packam byle jak srodek dolnego tortu nutella;-)zlaczenie tortow zakrywam wycisnieta gotowa masa do dekoracji dr oetkera(kolory do wuboru,a jest juz w tubce i ma rozne szprycki do dekoracki)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

margo21 20 września 2011Zgłoś do usunięcia
Ale ''słodziutki'' ten torcik .3 Kto głosował? | Odpowiedz