Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z czekoladą i kokosem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1167
Składniki
Cztery białka ubijamy na sztywno. Wanilię wyskrobujemy do sześciu żółtek, dodajemy cukier. Ucieramy na parze na gęstą masę. Mieszamy z ubitymi białkami, mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Natłuszczamy tortownicę. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180oC ok. 30 minut.
Resztę białek z sokiem cytryny, cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Mieszamy z wiórkami. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy masę kokosową. Pieczemy w 160oC ok. 20 minut.
Podgrzewamy kremówkę. Wrzucamy oba rodzaje czekolad. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Schładzamy przez noc. Rano ubijamy na sztywny krem. Mieszamy ze spirytusem. Następnie odcedzamy wiśnie. Sok zagotowujemy. Kisiel mieszamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującego się soku. Wrzucamy wiśnie. Mieszamy.
Biszkopt rozcinamy na dwa placki. Dolny smarujemy masą wiśniową. Nakładamy obręcz tortownicy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy kokosanką i smarujemy kolejną 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim plackiem. Schładzamy godzinę. Odkładamy dwie łyżki kremu.
Resztą kremu smarujemy brzegi tortu, wierzch polewamy stopioną czekoladą. Kiedy zastygnie, dekorujemy rozetkami z odłożonego kremu.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Wartość odżywcza porcji 395 kcal Białko 16,1 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia