Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z czekoladą i kokosem"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Składniki
Cztery białka ubijamy na sztywno. Wanilię wyskrobujemy do sześciu żółtek, dodajemy cukier. Ucieramy na parze na gęstą masę. Mieszamy z ubitymi białkami, mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Natłuszczamy tortownicę. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180oC ok. 30 minut.
Resztę białek z sokiem cytryny, cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Mieszamy z wiórkami. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy masę kokosową. Pieczemy w 160oC ok. 20 minut.
Podgrzewamy kremówkę. Wrzucamy oba rodzaje czekolad. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Schładzamy przez noc. Rano ubijamy na sztywny krem. Mieszamy ze spirytusem. Następnie odcedzamy wiśnie. Sok zagotowujemy. Kisiel mieszamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującego się soku. Wrzucamy wiśnie. Mieszamy.
Biszkopt rozcinamy na dwa placki. Dolny smarujemy masą wiśniową. Nakładamy obręcz tortownicy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy kokosanką i smarujemy kolejną 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim plackiem. Schładzamy godzinę. Odkładamy dwie łyżki kremu.
Resztą kremu smarujemy brzegi tortu, wierzch polewamy stopioną czekoladą. Kiedy zastygnie, dekorujemy rozetkami z odłożonego kremu.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Wartość odżywcza porcji 395 kcal Białko 16,1 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia