Do góry

Desery Przepis na:

Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu

Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu"

Składniki

  • 200 g zmielonego twarogu
  • 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
  • 1/4 szklanki miodu
  • łyżka likieru amaretto
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • DEKORACJA: 150 g gorzkiej czekolady
  • 25 migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Roztop 200 g czekolady w kąpieli wodnej (patrz wyżej). W misie miksera ucieraj twaróg z miodem aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma stałą konsystencję, warto go najpierw lekko podgrzać, by łatwiej połączył się z twarogiem. Do serowej masy wlej roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno amaretto, płatki migdałowe i ponownie utrzyj.

  2. Odstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy odrywaj czekoladowe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kulki. Obtocz każdą kulkę w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, np. nabijając na widelczyk lub drewniany patyczek. Wierzch każdej trufli udekoruj jednym migdałem (przy okazji maskując ślad po widelcu).

  3. Odstawiaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Trufle możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni.

  4. Jak to zrobić?

  5. Trufle w czekoladzie. Aby równomiernie obtoczyć trufle płatkami czekolady, użyj do tego widelców. Chwyć nimi delikatnie z obu stron uformo waną w kulkę masę i zanurzaj w czekoladowych wiórkach.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń