Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5373
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1723
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5260
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1763
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5373
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1723
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5260
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1763
Składniki
Roztop 200 g czekolady w kąpieli wodnej (patrz wyżej). W misie miksera ucieraj twaróg z miodem aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma stałą konsystencję, warto go najpierw lekko podgrzać, by łatwiej połączył się z twarogiem. Do serowej masy wlej roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno amaretto, płatki migdałowe i ponownie utrzyj.
Odstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy odrywaj czekoladowe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kulki. Obtocz każdą kulkę w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, np. nabijając na widelczyk lub drewniany patyczek. Wierzch każdej trufli udekoruj jednym migdałem (przy okazji maskując ślad po widelcu).
Odstawiaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Trufle możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Jak to zrobić?
Trufle w czekoladzie. Aby równomiernie obtoczyć trufle płatkami czekolady, użyj do tego widelców. Chwyć nimi delikatnie z obu stron uformo waną w kulkę masę i zanurzaj w czekoladowych wiórkach.Źródło: Olivia