Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5857
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5857
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Składniki
Roztop 200 g czekolady w kąpieli wodnej (patrz wyżej). W misie miksera ucieraj twaróg z miodem aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma stałą konsystencję, warto go najpierw lekko podgrzać, by łatwiej połączył się z twarogiem. Do serowej masy wlej roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno amaretto, płatki migdałowe i ponownie utrzyj.
Odstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy odrywaj czekoladowe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kulki. Obtocz każdą kulkę w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, np. nabijając na widelczyk lub drewniany patyczek. Wierzch każdej trufli udekoruj jednym migdałem (przy okazji maskując ślad po widelcu).
Odstawiaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Trufle możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Jak to zrobić?
Trufle w czekoladzie. Aby równomiernie obtoczyć trufle płatkami czekolady, użyj do tego widelców. Chwyć nimi delikatnie z obu stron uformo waną w kulkę masę i zanurzaj w czekoladowych wiórkach.Źródło: Olivia