Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3247
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3247
Składniki
Roztop 200 g czekolady w kąpieli wodnej (patrz wyżej). W misie miksera ucieraj twaróg z miodem aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma stałą konsystencję, warto go najpierw lekko podgrzać, by łatwiej połączył się z twarogiem. Do serowej masy wlej roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno amaretto, płatki migdałowe i ponownie utrzyj.
Odstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy odrywaj czekoladowe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kulki. Obtocz każdą kulkę w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, np. nabijając na widelczyk lub drewniany patyczek. Wierzch każdej trufli udekoruj jednym migdałem (przy okazji maskując ślad po widelcu).
Odstawiaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Trufle możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Jak to zrobić?
Trufle w czekoladzie. Aby równomiernie obtoczyć trufle płatkami czekolady, użyj do tego widelców. Chwyć nimi delikatnie z obu stron uformo waną w kulkę masę i zanurzaj w czekoladowych wiórkach.Źródło: Olivia