Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1199
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2078
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 502
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1199
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2078
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 502
Składniki
Roztop 200 g czekolady w kąpieli wodnej (patrz wyżej). W misie miksera ucieraj twaróg z miodem aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma stałą konsystencję, warto go najpierw lekko podgrzać, by łatwiej połączył się z twarogiem. Do serowej masy wlej roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dodaj kolejno amaretto, płatki migdałowe i ponownie utrzyj.
Odstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy odrywaj czekoladowe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kulki. Obtocz każdą kulkę w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, np. nabijając na widelczyk lub drewniany patyczek. Wierzch każdej trufli udekoruj jednym migdałem (przy okazji maskując ślad po widelcu).
Odstawiaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Trufle możesz przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Jak to zrobić?
Trufle w czekoladzie. Aby równomiernie obtoczyć trufle płatkami czekolady, użyj do tego widelców. Chwyć nimi delikatnie z obu stron uformo waną w kulkę masę i zanurzaj w czekoladowych wiórkach.Źródło: Olivia