Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie trwa długo wyczekiwany przez zemnie sezon truskawkowy. Jedną z jego odsłon jest właśnie pyszny truskawkowy kopiec kreta. Jest to nic innego jak połączenie puszystego ciasta czekoladowego, kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz truskawek. U mnie w domu ten wypiek okazał się wielkim hitem. Zniknął w mgnieniu oka. To ciasto doskonale sprawdzi się na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 304
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1019
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 304
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1019
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmeitanfix. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję płatki czekoladowe. Mieszam. Chłodzę w lodówce przez 15 minut. Dodatkowo: Truskawki myję, usuwam szypułki. Kroję na połówki. W rondelku rozpuszczam cukier i wodę. Dodaje truskawki. Lekko obgotowuję. Studzę. Z wystudzonego ciasta wycinam wierzch. Ze środka zostawiam jakieś 1,5 cm wolnego miejsca. Środek wydrążam. W środku ciasta układam wystudzone truskawki. Potem układam krem śmietanowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi kawałkami ciasta. Całość chłodzę 12 godzin w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !