Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy kopiec kreta

Truskawkowy kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 157

Obecnie trwa długo wyczekiwany przez zemnie sezon truskawkowy. Jedną z jego odsłon jest właśnie pyszny truskawkowy kopiec kreta. Jest to nic innego jak połączenie puszystego ciasta czekoladowego, kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz truskawek. U mnie w domu ten wypiek okazał się wielkim hitem. Zniknął w mgnieniu oka. To ciasto doskonale sprawdzi się na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Truskawkowy kopiec kreta

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmeitanfix. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję płatki czekoladowe. Mieszam. Chłodzę w lodówce przez 15 minut.
    Dodatkowo: Truskawki myję, usuwam szypułki. Kroję na połówki. W rondelku rozpuszczam cukier i wodę. Dodaje truskawki. Lekko obgotowuję. Studzę.
    Z wystudzonego ciasta wycinam wierzch. Ze środka zostawiam jakieś 1,5 cm wolnego miejsca. Środek wydrążam. W środku ciasta układam wystudzone truskawki. Potem układam krem śmietanowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi kawałkami ciasta. Całość chłodzę 12 godzin w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń