Do góry

Desery Przepis na:

Tureckie ciasto (baklava)

Tureckie ciasto (baklava)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Tureckie ciasto (baklava)"

Składniki

  • Na 16 płatów 1 szklanka wody
  • 1 szklanki cukru
  • 3 szklanki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tureckie ciasto (baklava)

Przygotowanie

  1. Przygotuj syrop. Do rondelka wlej wodę, miód, sok z cytryny, dodaj cukier, goździki oraz laskę cynamonu. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min. Odstaw, by syrop wystygł.

  2. Masło włóż do rondelka, roztop. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze. Przesyp do miski, dodaj cukier oraz cynamon, wymieszaj.

  3. Prostokątną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej arkusz ciast filo i używając pędzelka obficie posmaruj go masłem. Na nim ułóż kolejne 7 arkuszy, każdy z nich smarując masłem. Na cieście rozłóż orzechowo-migdałowe nadzienie.

  4. Na to jeden na drugim ułóż pozostałe arkusze ciasta filo, każdy z nich dokładnie smarując masłem. Ostrym nożem pokrój ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (natnij je aż do spodniej warstwy ciasta). Piecz 30 min w temp. 180°C, następnie zwiększ temp. do 220°C i piecz jeszcze 10 min. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i równomiernie polej przestudzonym syropem. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.

  5. 90 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń