Do góry

Desery Przepis na:

Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą

Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą"

Składniki

  • 2 tabliczki (po 10 dag każda) białej czekolady z wiórkami kokosowymi
  • 45 dag masła
  • 27 dag cukru
  • 65 dag mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 50 dag kolorowych porzeczek (białych
  • czarnych
  • czerwonych)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 30 dag kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do posmarowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Czekoladę drobno posiekaj. Wymieszaj 20 dag masła z 12 dag cukru, 25 dag mąki i migdałami. Dodaj 10 dag czekolady. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki. Porzeczki oczyść, opłucz, owoce oderwij od gałązek i dobrze osusz.

  2. Pozostałe masło utrzyj z solą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę oraz pozostałą czekoladę. Dobrze wymieszaj.

  3. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane. Rozłóż porzeczki. Owoce posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź. Podawaj np. z sosem waniliowym.

  4. ok. 1 godziny, 1 porcja 370 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń