Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Czekoladę drobno posiekaj. Wymieszaj 20 dag masła z 12 dag cukru, 25 dag mąki i migdałami. Dodaj 10 dag czekolady. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki. Porzeczki oczyść, opłucz, owoce oderwij od gałązek i dobrze osusz.
Pozostałe masło utrzyj z solą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę oraz pozostałą czekoladę. Dobrze wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane. Rozłóż porzeczki. Owoce posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź. Podawaj np. z sosem waniliowym.
ok. 1 godziny, 1 porcja 370 kcal.Źródło: Tina