Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Verrine malinowo-czekoladowe
  • Desery
  • Przepis na

Verrine malinowo-czekoladowe

01.10.2014 Odsłon: 1461
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Patiserka
Patiserka

Francuskie verrine to słodkie przekąski zamknięte w przezroczystych kubeczkach. Idealnie sprawdzą się jako poczęstunek podczas bankietów i przyjęć dla większej liczby gości. Verinki, bo tak brzmi spolszczona wersja maleńkich deserów, stwarzają wprost nieograniczone możliwości kompozycji smakowych i wizualnych. W verrine liczy się bowiem nie tylko smak, ale również wrażenie estetyczne.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 244

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60579

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 493

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1077

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4712

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1363

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 244

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60579

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 493

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1077

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4712

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1363

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Verrine malinowo-czekoladowe
Autor:
Patiserka
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 10 g Żelatyny w proszku
  • 50 g Wody
  • Mus Ecuador
  • 130 g Śmietany 36% tłuszczu
  • 110 g Mleka 3.2% tłuszczu
  • 32 g Masy żelatynowej
  • 120 g Ecuador Origin - kuwertura Ecuador Origin
  • 100 g Callebaut 823NV - kuwertura mleczna
  • 450 g Śmietany 36% tłuszczu
  • 3 krpl. Bitter Almond - esencja migdałowa
  • Coulis malinowe
  • 250 g Mleka 3,2% tłuszczu
  • 100 g Żółtka
  • 350 g Lactée Caramel - kuwertura karmelowa
  • 150 g Masła
  • 400 g Purée malinowego
  • 70 g Cukru
  • 40 g Masy żelatynowej
  • 120 g Krokantu migdałowego
  • Brownie : 25 g Mąki migdałowej, 20 g Mąki pszennej, 8 g Extra Brute - kakao,1 g Proszku do pieczenia, szcz. Soli, 100 g Callebau
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie masy żelatynowej 10 g Żelatyny w proszku 50 g Wody Do miski wsyp 10 g żelatyny w proszku. Zalej wszystko 50 g wody i odstaw na 15 minut. Przez ten czas żelatyna w wodzie spęcznieje i stworzy papkę w kremowym kolorze. Napęczniałą żelatynę wstaw do mikrofalówki i upłynnij. Upłynnioną żelatynę odstaw do stężenia. Po zastygnięciu będzie twarda i będzie można ją łatwo dzielić na porcje. Uważaj, aby żelatyny nie zagotować, ponieważ to osłabi wiązania.

2

Przygotowanie Musu Ecuador 130 g Śmietany 36% tłuszczu 110 g Mleka 3.2% 32 g Masy żelatynowej 120 g Ecuador Origin - kuwerturaEcuador Origin 100 g Callebaut 823NV - kuwertura mleczna 450 g Śmietany 36% tłuszczu 3 krpl. Bitter Almond - esencja migdałowa Zmieszaj 110 g mleka i 130 g śmietany. Połączone mleko ze śmietaną zagotuj i dodaj 32 g masy żelatynowej. Mieszaj, aż masa żelatynowa się rozpuści. W misce przygotuj 120 g ciemnej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zalej je gorącą śmietaną i odstaw na minutę. Wymieszaj składniki i ostudź do temperatury 35°C. W misce miksera ubij na półsztywno 450 g śmietany. Krople z mieszadła powinny spadać i zostawać na powierzchni śmietany. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj 3 krople esencji migdałowej. Dodaj część ubitej śmietany i wymieszaj. Pierwsza część śmietany emulguje masę. Pozostałą śmietanę dodaj w dwóch porcjach i mieszaj delikatnie, aby stracić jak najmniej powietrza. Gotowy mus przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do schłodzenia w lodówce.

3

Przygotowanie Cremeux Lactée Caramel 250 g Mleka 3,2% 100 g Żółtka 350 g Lactée Caramel - kuwertura karmelowa 150 g Masła Zagotuj 250 g mleka. W misce przygotuj 100 g żółtek i dodaj do nich w dwóch porcjach gorące mleko. Po dodaniu każdej z porcji dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną przelej z powrotem do rondelka i podgrzej do temperatury 82°-85°C, ciągle mieszaj trzymając temperaturę przez 2 minuty. Przy podgrzewaniu należy być ostrożnym, ponieważ żółtka mogą się łatwo ściąć. W misce przygotuj 350 g czekolady Lactée Caramel i zalej ją gorącym crème anglaise. Odstaw na minutę, aż do wyrównania się temperatur i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do schłodzenia. Gdy temperatura spadnie poniżej 35°C dodaj 150 g masła i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładki krem. Gotowe cremeux przełóż do rękawa cukierniczego i pozostaw do schłodzenia w lodówce.

4

Przygotowanie Coulis Malinowego 700 g Malin lub 400 g Purée malinowego 70 g Cukru 40 g Masy żelatynowej 120 g Krokantu migdałowego Do rondelka wlej 400 g malinowego purée, 70 g cukru i 40 g masy żelatynowej. Podgrzej wszystko do temperatury 50°C, aż do momentu rozpuszczenia się cukru i masy żelatynowej. Połącz ciepłe owoce z resztą purée malinowego. Gotowe coulis przełóż do rękawa cukierniczego i zostaw do schłodzenia w lodówce.

5

Przygotowanie Brownie 25 g Mąki migdałowej 20 g Mąki pszennej 8 g Extra Brute - kakao w proszku 1 g Proszku do pieczenia szcz. Soli 100 g Callebaut 811NV - kuwertura gorzka 80 g Masła 50 g Jaj (1 jajko) 80 g Cukru muscovado Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C z termoobiegiem. Do miski wsyp suche składniki brownie, czyli: 25 g mąki migdałowej, 20 g mąki pszennej, 8 g kakao w proszku, 1 g proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce roztop 100 g czekolady i 80 g masła. Do tego celu możesz użyć mikrofalówki i kilku cykli po 30 sekund. Im dokładniej suche składniki będą ze sobą wymieszane, tym lepiej proszek do pieczenia będzie rozmieszczony w cieście. Wymieszane składniki przesiej przez sitko. Dzięki temu zostaną one napowietrzone, a wszystkie grudki i większe części zostaną odseparowane. W tym samym czasie, gdy czekolada z masłem będzie się roztapiać w misie miksera, ubij 50 g jajek i 80 g cukru muscovado. Do masy z jajek i cukru dodaj w dwóch porcjach roztopioną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszaj. Następnie, ciągle mieszając, dodawaj przesiane suche składniki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej ciasto. Rozprowadź je nożem cukierniczym i wyrównaj jego powierzchnię. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika szybko zdejmij z blachy i ostudź na kratce. Wystudzone brownie pokrusz na małe kawałki.

6

Przygotowanie dekoracji 100 g Callebaut 811NV - kuwertura gorzka Przygotuj kawałek papieru do pieczenia. Zgnieć go i rozprostuj tak, aby miał pożądaną teksturę. W misce przygotuj 100 g czekolady. Zatemperuj ją metodą dekrystalizacji. Na rozprostowanym arkuszu papieru do pieczenia rozprowadź cienką warstwę zatemperowanej czekolady. Papier wstaw do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki połam czekoladę na małe kawałki.

7

Składanie Verrines – Malina z Ecuador Przygotuj 25 plastikowych jednorazowych pojemników. W każdym ułóż warstwy przygotowanych wcześniej składników. Na dno nasyp pokruszone brownie. Na warstwę ciasta wyciśnij Cremeux Lactée Caramel. Postaraj się to zrobić dokładnie, aby nie zostały przy brzegach szczeliny, dzięki temu kolejna warstwa z coulis malinowego nie spłynie na dół. Coulis malinowe posyp krokantem migdałowym. Nałóż ostatnią warstwę z musu Ecuador i wyciśnij górną, dekoracyjną warstwę. Każdą z verrines udekoruj płatkiem z teksturowanej czekolady.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki