Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wafle czekoladowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 32
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 32
Składniki
Ubij na puszystą masę jajka z cukrem (możesz wsypać szczyptę soli). W rondelku rozpuść czekoladę. Wymieszaj ją z kawą rozpuszczalną oraz likierem migdałowym.
Utrzyj masło. Ucierając, porcjami dodawaj jajka oraz masę czekoladową. Odłóż 1/4 porcji przygotowanego kremu.
Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Połóż wafel, posmaruj kremem: tak rób do wyczerpania składników. Wstaw formę na cztery godziny do lodówki, aby wafle stężały.
W tym czasie sparz, obierz i posiekaj migdały. Wymieszaj je z wiórkami kokosowymi. Wyjmij wafel z formy, zdejmij folię.
Wafel posmaruj odłożonym kremem. Posyp migdałami oraz wiórkami kokosowymi i dociśnij je nożem. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godz.
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Takie jest życie